Branduri cu multă spumă. Istorie, design și ultimele tendințe pentru bere in 2023.
See our work- Decembrie 11, 2023
- CreativeByDefinition | Agenție de branding & design de ambalaj
Întunecată sau blondă, berea este și azi un produs deosebit. Atât pe meleagurile țării noastre cât și în multe alte părți ale lumii, oamenii se bucură să o împartă cu prietenii, să o savureze într-o zi caldă de vara sau să încerce o aromă intrigantă sau un brand nou într-un ambalaj seducător. In consecință, avem multe fabrici de bere, mai noi sau deja cu tradiție.
Ne place să o consumăm și la picnic dar și la o petrecere mai elegantă, ceea ce o face o băutură destul de versatilă. Targetul de vârstă este și el destul de extins, și acoperă cu ușurință mai multe generații. Într-un cuvânt, piața berii este extrem de competitivă și brandurile de bere atât cele noi cât și cele consacrate se duelează constant pentru a oferi consumatorilor mai mult decât o băutură. Este vorba de puterea fiecaruie brand în parte de a crea o experiență, o legătură cât mai strânsă cu consumatorul.
Deci cum și unde a început povestea berii?
Ca brand designer și curios de meserie, îmi place mult să aflu înainte de toate, care a fost originea fiecărui produs, să îi înțeleg istoria si originile. Începuturile și aventurile produselor nu doar mă inspiră, dar creionează de multe ori o poveste care merită spusă mai departe publicului.
Se spune că prima bere din lume a fost creată în îndepartatele ținuturi din China în jurul anului 7000 I.H. Procesul de producere a berii fost recunoscut apoi mai târziu în Mesopotamia în jurul anului 3500 I.H, în zona așezării Godin Țepe, care face azi parte din Iran. Drojdia de bere joacă un rol important in acest proces.
Meșteșugul fabricării berii călătorește în Egipt prin comerțul înfloritor al zonei, și este îmbunătățit. Berea începe astfel să se bucure de o mare popularitate. Cu toate că berea este ulterior recunoscută și preluată de greci și români, aceste culturi rămân fidele vinului, care era considerat o băutură "barbara", potrivită pentru un imperiu. Cei care au preluat și perfecționat arta berii și au creat o băutură similară cu ceea pe care o cunoștem și iubim azi, sunt germanii.
Călătoria berii în jurul lumii
În Europa și Statele Unite fabricile de bere reușesc să contruiască adevărate imperii comerciale la sfârșitul aniilor 1800. Dacă în Marea Britanie vorbim de bere, în Europa Centrală, Scandinavia și America putem să o numim lager. Până în anul 1900, în Japonia erau bine conturate patru mari companii de bere. Berea americană continuă și ea să ia avant, și este așezată la loc de cinste, în supermarket, lângă pâine albă feliată.
Între anii 1970 și 1980 urmează o perioadă de reinnorire și inovație care începe cu microberariile din Anglia și continuă apoi în America, unde artizanii berari începeau să creeze noi arome și combinații inedite care urmau să devină favoritele publicului. Incercând să răspundă la intrebarea care este cea mai sanătoasă bere, foarte populară azi este și berea fără alcool.
Berea pe meleagurile noastre
Dacă vrem să vorbim despre bere pe meleagurile nostre mioritice, atunci nu este o surpriză că berea este cea mai populară băutură alcoolică de la noi. A fost produsă pe teritoriul țării din secolul XIV-lea. Prima atestare istorică a meseriei de berar era numită “braxator”.
Pentru a înțelege berea artizanală din România este de mare ajutor să înțelegem un pic trecutul. Cum, unde și în ce fel a evoluat producția de bere pe plaiurile autohtone? Când au fost deschise primele fabrici? Ce gust avea berea atunci? Care a fost evoluția berii de-a lungul timpului?
Branduri cu multă spumă
Precum în majoritatea țăriilor occidentale, mânăstirile aveau propriile spații de producție ale berii pentru consum propriu cât și pentru pelerini. În 1408, Bartko, este primul berar menționat printre meșteșugarii din Suceava. Dacă vorbim de gustul berii din trecut, datorită procesului de producere și uscare a malțului, berea în acea perioada era închisă la culoare și ușor afumată.
Avântul berăriilor în România continuă să crească. Una din primele berării, înființată în 1802 este cea de la Gura Humorului, unde meşter berar este Xaver Niemayer. Producția de masă a berii pe teritoriul Țarillor Române datează de la începutul secolului 19. În București, în 1850 se deschide o grădină de bere care se bucură de o mare popularitate și precede celebrul local Carul cu Bere, pe care Ioan Căbăşan îl deschide în 1879. Istoria berii în Romania este o aventură plină de savoare.
De la struguri la hamei, de la vin la bere
Până în acest moment, vinul era băutura cu statut. În 1877, acest lucru urma să se schimbe când unul din noii butași aduși din Franța și plantați în zona Dealul Mare, a prezentat imunitate scăzută la o insectă și multe culturi viticole au fost decimate atât în Europa cât și în Vechiul nostru Regat. În această situație nou creată, începe să se contureze și să se afirme berea, ca băutură din ce în ce mai căutată și preferată. O sticlă de bere personalizată poate sa scoată un brand din anonimat, chiar și capacul pentru sticla de bere poate sa spună o poveste.
Să cunoaștem o bere de bulevard
Când am creat agenția de branding & packaging CreativeByDefinition, scopul a fost să aducem pe piață o opțiune nouă, o agenție dedicată cu precădere brandului de produs. Am vrut să punem accentul pe această categorie care abia începe să urce la noi pe piață și să oferim atât clientiilor, cât și consumatorillor, mai mult decât doar design, sa vorbim despre o experiență.
Am fost bucuroși să putem să colaborăm la proiectul de bere Bucur, bere de bulevard, inspirat de capitala României, București-ul de altă dată, cu toate istorisirile ei colorate. Am văzut-o ca o ocazie perfectă în care să folosim designul de bere pentru a dărui noii generații povești amuzante desprinse din istoria orașului. De la logo-ul brandului, la ilustrații, la culori, sau la forma sticlei, folosind toate aceste detalii am încercat să readucem la viața, Calea Victoriei, experiențele, oamenii, atmosfera locului, acolo unde bătea și inca mai bate puternic inima orașului. Nu lipsesc poveștile cu struți, amintiri și evenimente mai mult sau mai puțin cunoscute despre cum faimosul bulevard Calea Victoriei "trăia" acele vremuri.
Descoperă Bucur, o bere de bulevard.
O istorie plină de haz și culoare a unei vechi capitale europene este recreată într-un design de bere și logo.
Descoperă Bucur
Berea astăzi
Dacă piață românească a berii este împărțită între patru multinaționale iar producătorii mici sunt în număr foarte scăzut, în Uniunea Europeană berea artizanală este în plină ascensiune. Până nu demult, în România se găseau peste 68 de berării active. Pe cap de locuitor consumul de bere se ridică la aproximativ 86 de litri anual. Deoarece restaurantele și barurile distribuie în general berea de la producătorii mai cunoscuți, micii fabricanți de bere rămân cateodată blocați fără a putea ajunge cunoscuți publicului larg. Din acest motiv branding-ul de bere joacă un rol foarte important.
Strategii și direcții pentru bere
Când citim despre brandurile de bere preferate găsim de multe ori folosite cuvintele strategie, poziționare, design. Ajută ele berea să ajungă mai repede la consumator, unde se pot bucura împreună de un weekend prelungit? Consumatorul este mereu atras de o etichetă pentru sticla personalizată sau un ambalaj interesant pe care îl poate lua în mâna și îl poate "experimenta". Design-ul pentru doza de bere are o importanță din ce in ce mai mare în decizia de cumpărare.
Packaging-ul devine astfel esențial pentru consumator. Concluzia este simplă, oamenilor le plac brandurile de bere care stârnesc emoție, curiozitate, atracție. Vorbim despre un produs care se consumă cu plăcere, și pe care oamenii de pretutindeni îl asociază cu o serie de evenimente frumoase, un grătar reușit, o aniversare, o seară plăcută petrecută cu prietenii într-o grădina de vară.
Aici intervine puterea designului de ambalaj, a ilustrațiilor, a culorilor sau a unei tipografii bine alese sau desenate. Cu ajutorul designului de bere, produsul capătă viață în mâna consumatorului. Analizele de piață ajută să se stabiliească direcții pentru conturarea unui brand de bere, dar cel mai important este, după parerea mea, experiența oferită de brand prin packagingul de la raft sau mai nou online, mesajul și povestea care o transmite consumatorului.
Istorie, design și ultimele tendințe pentru bere in 2023
Marketing-ul pentru bere se bazează in zilele noastre pe cunoașterea consumatorilor, o bere personalizată și strategii moderne. Azi este foarte simplu și usor sa faci o comandă de bere online, ambalajul de livrare pentru bere devine deci crucial pentru promovarea brandului de bere. Reclama la bere trebuie sa fie captivantă și amuzantă ca sa poată iesi in evidență. Dozatorul de bere trebuie sa poarte și el însemnele specifice brandului de bere devenind astfel un ambasador.
Ce mă atrage la creionarea unui brand de bere?
Înainte de toate mă gândesc la consumator, și la emoția pe care ambalajul poate să îl producă. După ce studiem cu atenție publicul țintă și competitorii alături de mesajul brandului și poziționarea lui pe piață, se merge mai departe la crearea conceptului de design propriu-zis. Sunt multe branduri de bere pe piață și fiecare incearcă sa aibă o abordare deosebită. Ambalajul din carton pentru 6 sticle de bere sau ambalajul returnabil de bere pot fi variante sustenabile pentru consumatorii care apreciază un brand eco-friendly de bere.
Modelarea sticlei, culoarea ei, eticheta bere, contraeticheta, alegerea elementelor tipografice, crearea unei ilustrații deosebite, toate aceste elemente conturează această experientă tridimensională. Știm bine, ca mai târziu, odată ajunsă pe raft sau online, in fața consumatorului, fiecare detaliu, fiecare element va ajuta sau nu brandul de bere să iși atingă potențialul. Intr-o piață extrem de competitivă, doar cațiva reusesc. De aici și nevoia brandurilor de bere, să imbunatațească și reinventeze constant packagingul de bere, mai mult decât in multe alte sectoare FMCG. Serviciile de creatie grafica eticheta bere sunt asadar indispensabile.
Electric Squid, o bere electrizantă
În unul din ultimele noastre proiecte de design de bere, agenția noastră de branding a folosit ca inspirație frumosul și misteriosul adânc al apelor. Ghidați de calamarul licurici și misiunea noastră, a tuturor de a ne proteja oceanele și mările, am creat un brand de bere artizanală, Electric Squid, care reinventează imaginea obișnuită a brandurilor de bere. Din cel mai întunecat colț al oceanului se naște o nouă legendă, un branding de bere electrizant.
Influențat de schimbările climatice și de dorința de a aduce un mesaj pozitiv pe piață, acest brand de bere artizanală reflectă o direcție ecologică. Designul pune accent pe angajamentul social al brandului de a susține energia regenerabilă. Halba de bere și meniul pentru bar încorporeaza aceste mesaje de protejare a mediului înconjurator.
Descoperă Electric Squid, o bere electrizantă.
Agenția nostra de branding folosește ca inspirație misteriosul și întunecatul adânc al oceanelor și minunatele lui viețuitoare.
Descoperă Electric Squid
Berea: O nevoie urgentă de inovare creativă
Dacă vine vorba de ultimele tendințe pentru bere în 2023, atunci putem să menționăm că vor fi la mare căutare distileriile de bere artizanale care oferă arome noi, moi, fructate, suculente, în combinații cât mai atrăgătoare. Brandurile artizanale de bere reconfortante și răcoritoare vor fi din ce în ce mai căutate.
Ultimii ani, au adus multă incertitudine și schimbări multiple în stilul de viață al consumatorilor de bere, stimulând preocupările legate de sănătate și calitatea alimentelor. Ca urmare a acestor aspecte, produsele artizanale de înaltă calitate create într-un mod durabil cu conținut de alcool scăzut sau deloc, cu număr de calorii puține devin preferatele publicului.
În curs de cercetare, se găsesc combinațiile inedite între bere și alimente și alte băuturi, precum bere cu nuci sau bere cu vodka sau chiar bere cu murături. Inovațiile din următoarea decadă, vor trebui să respecte cerințele crescânde ale publicului pentru produse mai sănătoase, cât și crearea de combinații și arome cât mai interesante, cum ar fi cele de la Advanced Biotech.
Deci așteptăm plini de curiozitate, să vedem ce ne vor oferi următorii anii în materie de bere.
Surse: beerologique.org | beerandbrewing.com | adv-bio.com
"O bere fină poate fi judecată doar cu o singură înghițitură, dar este mai bine să fii complet sigur." Czech Proverb
Bere ușoară fără gluten
Advance Biotech
CreativeByDefinition
Agenție de branding & packaging designMai mult decat o agenție de branding și design ambalaj, suntem creatori de experiențe - Gourmet | Băuturi | Branduri Vizionare
Descoperă portofoliul nostru